• Η βουλιμική διαταραχή του Erdogan Bey

  Η βουλιμική διαταραχή του Erdogan Bey

  Όποιος εξακολουθεί να συμπεραίνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν μπλοφάρει δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πως στη σύγχρονη ιστορία του τουρκικού κράτους η ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν κατέφυγε ποτέ στην μπλόφα.Η Τουρκία υπό οποιαδήποτε εκδοχή πολιτικής ηγεσίας, κοσμική ή ισλαμιστική, φιλοευρωπαϊκή ή φιλο-ασιατική, φιλονατοϊκή ή φιλορωσική, υλοποιεί δόγματα εξωτερικής πολιτικής που οι υπηρεσίες του κράτους έχουν επεξεργαστεί εδώ και καιρό.Η υπογραφή Συνέχεια...
 • Η αξιολόγηση στην κοινωνία και στη ζωή μας

  Η αξιολόγηση στην κοινωνία και στη ζωή μας

  Παρά τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στη ζωή μας η έννοια της αξιολόγησης, φαίνεται πως αυτή αντιμετωπίζεται με ένα πνεύμα επιφυλακτικότητας και καχυποψίας. Η αξιολόγηση συνδέεται και συνδυάζεται, θεωρητικά και πρακτικά, με την εκάστοτε κρίση, αποτίμηση και αντίστοιχη επιλογή, στην οποία οδηγούμαστε, για αυτό που θεωρούμε ως το δέον και το επιβαλλόμενο να πραγματοποιηθεί, καθώς κρίνουμε και πιστεύουμε ότι διαθέτει Συνέχεια...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019

Θέματα για Συζήτηση και Σχολιασμό

Η σημερινή μας επιλογή

Ο στρατηγός και οι «στρατώνες»


Ο Τσίπρας μάς το εξομολογήθηκε έναν χρόνο μετά: «Eίχαμε αυταπάτες». Στο μεσοδιάστημα βέβαια η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από μια ασύλληπτη εθνική καταστροφή, την έξοδο από το ευρώ.
Είναι πολύ πιθανό σε λίγους μήνες και ο Κ. Μητσοτάκης να μας εξομολογηθεί τη δική του αυταπάτη. Με αφορμή την υπόθεση του Μεταναστευτικού. Μπορεί η ιστορία να επαναληφθεί, όχι σαν φάρσα, αλλά με την εκδοχή της μικρότερης τραγωδίας, γιατί τα δύο ζητήματα (η έξοδος από το ευρώ και το Μεταναστευτικό) είναι προφανώς ασύμμετρα.

Υποψιάζομαι ότι η αυταπάτη της Ν.Δ. για μια fast track λύση προέκυψε από δύο επιπόλαιες παραδοχές. Πρώτον, ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από μια ιδεοληπτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ότι αρκεί η επιστροφή σε μια πολιτική ισχύος και επίδειξης δύναμης για να εξαφανιστεί. Αλλωστε η Δεξιά και η Νεοδεξιά στη χώρα μας ουσιαστικά ποτέ δεν απομακρύνθηκαν από το σύνδρομο του χωροφύλακα.

Μετά από 150 ημέρες, μόλις τώρα η κυβέρνηση αρχίζει να κατεβαίνει από το συννεφάκι της αυταπάτης και να καταλαβαίνει ότι το Μεταναστευτικό είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που η προσγείωση μοιάζει να πλησιάζει επικίνδυνα στην επικράτεια του χωροφύλακα.

Κάτι τέτοιο υπαινίσσεται η ανάθεση σχεδόν μονοπωλιακά της διαχείρισης του προβλήματος σε έναν στρατηγό. Ο οποίος στην πρώτη δημόσια παρέμβαση μετά δυσκολίας απέφυγε να μιλήσει για «στρατώνες», «στρατωνισμό» και «σχέδια μάχης κατά των εισβολέων».

Αν η επιλογή έγινε τυχαία και μέσα από τον πανικό που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η διόγκωση του Μεταναστευτικού, τότε τα πράγματα μπορεί να διορθωθούν. Με μια νέα ανάθεση καθηκόντων.

Αν όμως η κυβέρνηση επιχειρεί μια αλλαγή της προσέγγισης, τη διατύπωση ενός νέου «δόγματος» για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, τότε τα ζητήματα υπερβαίνουν κατά πολύ το πεδίο της γραφικότητας.

Μέχρι στιγμής ο Κ. Μητσοτάκης προέκρινε την πολιτική της ήπιας και ευρωπαϊκής διαχείρισης του προβλήματος, με μια κεντρώα ρητορική, η οποία φρόντιζε να διατηρεί αξιοσημείωτη απόσταση από το παραδοσιακό φοβικό και συντηρητικό ρεπερτόριο της βαθιάς Ν.Δ. Σε γενικές γραμμές κινήθηκε πάνω στις συντεταγμένες της προηγούμενης κυβέρνησης, επιχειρώντας να βελτιώσει ριζικά τη διαχειριστική ικανότητα των κρατικών μηχανισμών.

Βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μια αλλαγή δόγματος και σε βαθμιαία διολίσθηση προς μια κλασική συντηρητική κατεύθυνση με μιλιταριστική χροιά; Η απάντηση θα δοθεί το επόμενο διάστημα. Πάντως, για να αποδειχθούν οι φόβοι μας υπερβολικοί, καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός να συμβουλεύσει άμεσα τον στρατηγό ότι «η πολιτική δεν είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα». Προτού τα πράγματα αρχίσουν να μπερδεύονται επικίνδυνα...

Αθλητικές "Υποσημειώσεις"

 • Ένα φανταστικό παιχνίδι στο mute

  Ένα φανταστικό παιχνίδι στο mute

  Δε βγήκα ευτυχώς για ποτά όπως είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου, είδα το ελληνικό ντέρμπι και το απόλαυσα ακόμα κι όταν έπρεπε να χρησιμοποιήσω το πλήκτρο mute για να μην ακούω τους βαλκάνιους πιθήκους.Ένα ντέρμπι με δυνατές συγκινήσεις παρά τις κορώνες περί διαφοράς ρεκόρ, παρά τις προτροπές να κατατροπωθεί ο αντίπαλος και να επιστρέψει ταπεινωμένος. Όταν ο αντίπαλος είναι μια φανταστική ομάδα με μπαρουταπνισμένα στελέχη και τον κορυφαίο Ευρωπαίο παίκτη στο παρκέ, όσα λάθη κι αν έχει κάνει στη στελέχωσή του κι όσο χρόνο κι αν έχει χάσει με ανορθόδοξες επιλογές στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Ολυμπιακός παραμένει κορυφαίος αντίπαλος Συνέχεια...
 • 1

Το Χρονογράφημα της Εβδομάδας

 • Γιατί είναι επικίνδυνος ο Τούρκος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Πούτιν στη Ρωσία, τον Ορμπάν στην Ουγγαρία, τον Κατσίνσκι την Πολωνία συνιστούν τους βασικούς εκπροσώπους του αυξανόμενου ολιγαρχικού- αυταρχικού ρεύματος στη διεθνή κοινότητα.

Στην ομάδα αυτή ταιριάζει και ο πρόεδρος Τραμπ ο οποίος τυγχάνει θαυμαστής των περισσότερων αυταρχικών καθεστώτων αλλά το θεσμικό και πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ διαθέτει ισχυρή θωράκιση και δεν φαίνεται να είναι εύκολο να αλλοιωθεί σε λαϊκίστικη "ημιδημοκρατία" ή "ελαφρά" τυραννία όπως θα άρεσε σε μια μερίδα της κοινωνίας και ενδεχομένως στον ίδιο τον Πρόεδρο.

Κοινό χαρακτηριστικό των λαϊκιστών με εθνικιστικά χαρακτηριστικά ηγετών σαν τους παραπάνω είναι πως κέρδισαν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις με ισχυρές πλειοψηφίες, οι οποίες τους επέτρεψαν να αρχίσουν να αλλοιώνουν τους βασικούς θεσμούς που χαρακτηρίζουν ένα δημοκρατικό καθεστώς από ένα αυταρχικό.

Τέτοιοι θεσμοί είναι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία του τύπου, η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας κλπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις όπως της Ρωσίας υπάρχουν υποψίες για ευρεία εκλογική νοθεία ενώ