Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021


Η Αλμυρίδα βρίσκεται 23 χλμ ανατολικά των Χανίων, στην νότια πλευρά του κόλπου της Σούδας και 1 χλμ δυτικά της Πλάκας. Αποτελεί ένα ήρεμο τουριστικό θέρετρο, με καλές υποδομές και υπέροχη θάλασσα. Η παρθένα ύπαιθρος και οι πράσινοι ελαιώνες γύρω από την Αλμυρίδα είναι ιδανικά μέρη για τους περιπατητές.

Μόλις 1 χλμ ανατολικότερα βρίσκεται η γραφική Πλάκα, η οποία είναι και το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής. Η Πλάκα είναι φημισμένη για το υγιεινό της κλίμα και τη φιλοξενία των κατοίκων. Στη περιοχή βρίσκονται θαλάσσιες σπηλιές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, τα «Νερόσπηλια», παραδοσιακά στενά δρομάκια και παλαιά σπίτια καλοσυντηρημένα. Κάθε Ιούλη, διοργανώνεται κρητικό πανηγύρι, τα Πλακιανά, προς τιμή του ξακουστού λυράρη Μιχάλη Παπαδάκη ή Πλακιανού. Επίσης, αναβιώνονται πολλά έθιμα όπως ο Κλείδωνας, οι Απόκριες κλπ. Πάντως, αν κάτι σας μείνει αξέχαστο θα είναι σίγουρα το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Η Αλμυρίδα, που έχει χαρακτηριστεί από το 1977 περιοχή απείρου κάλλους, έχει δύο καλές αμμώδεις παραλίες, ρηχές και ασφαλείς για παιδιά. Οι παραλίες χωρίζονται από μια πολύ μικρή βραχώδη χερσόνησο. Είναι πολύ καλά οργανωμένες και διάσημες για τα θαλάσσια σπορ και τους λάτρεις της ιστιοσανίδας. Έχει ταβέρνες πάνω στη θάλασσα φημισμένες για το καλό φρέσκο ψάρι και τα νόστιμα τοπικά φαγητά.

 www.almyrida.gr