• Ασφάλιση οικονομικών ζημιών της πανδημίας

    Ασφάλιση οικονομικών ζημιών της πανδημίας

    Οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου βρίσκονται στο μέσο μιας τεράστιας κρίσης και αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης των οικονομικών ζημιών της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών μιας επόμενης πανδημίας.Οι συνηθισμένες πρακτικές τής -εκ των υστέρων- χρηματοδότησης των ζημιών οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, στην αναβολή δημόσιων επενδύσεων και στη μετακύλιση του κόστους στις επόμενες γενιές μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων. Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες μπορούν να αποφευχθούν με τη χρησιμοποίηση του κατάλληλου ασφαλιστικού μηχανισμού, διότι έτσι δεν επιβαρύνονται ούτε οι φορολογούμενοι ούτε οι μελλοντικές γενιές.Και το ερώτημα είναι γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί Συνέχεια...
  • 1
  • 2
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Η σημερινή μας επιλογή

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη


Για το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του κυβερνητικού έργου θα κριθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Η επιχείρηση εμβολιασμού εκτός από την τεράστια σημασία που έχει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, παράλληλα αποτελεί και κομβικό σημείο για την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η παραμικρή αποτυχία στην όλη κινητοποίηση πιθανόν να έχει παρενέργειες στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου, ενώ θα επηρεάσει και τις όποιες σκέψεις για περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.

Διαφορετικά «πατήματα» θα έχει η κυβέρνηση εάν ο γενικός πληθυσμός πεισθεί να εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό και δεν παρουσιαστούν αστοχίες, όπως έγινε με τα κυβερνητικά στελέχη που εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα και άλλη πορεία θα έχει εάν καταγραφούν προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Στις 20 Ιανουαρίου λοιπόν αρχίζει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού προτεραιότητα σε αυτή τη δεύτερη φάση, έχουν οι πολίτες ηλικίας 85 άνω.

Aπό την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου όμως, όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν αυτόματα μήνυμα που θα τους ενημερώνει για το ραντεβού τους. Η κατηγορία αυτή πολιτών θα λάβει δύο sms. Ο δικαιούχος οφείλει να επιβεβαιώσει και τα δύο sms εντός τριών ημερών.

Ταυτόχρονα, ανοίγει και η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι δεν έχουν κάνει εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση. Θα μπορούν να το κάνουν με τον ΑΜΚΑ μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης θα μπορεί να δει αν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι, θα μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, ή στα ΚΕΠ.

Οι επόμενες εμβδομάδες ισοδυναμούν χωρίς αμφιβολία με την αρχή μίας δύσκολης όσο και εξαιρετικά ευαίσθητης περιόδου από την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει αλώβητη. Εφόσον αυτό συμβεί τότε θα δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία τόσο στο επίπεδο της μάχης απέναντι στον ιό, όσο και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση το πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αρχίσει να επηρεάζεται.

Σε κάθε περίπτωση μέσα στον επόμενο μήνα οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση να κάνει το χρέος της με κυρίαρχο γνώμονα τη δημόσια υγεία. Εάν τα καταφέρει θα έχει περάσει ένα σημαντικό εμπόδιο...

Η Συνέντευξη της Εβδομάδας


Το ξέσπασμα ωμής βίας με τον άγριο ξυλοδαρμό εργαζόμενου του μετρό στην Ομόνοια από δυο «αρνητές της μάσκας» προκάλεσε τον αποτροπιασμό, όμως ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από παρόμοια περιστατικά μετά από σχεδόν έναν χρόνο πανδημίας.

«Θα αφήσει πολλές κοινωνικές, αλλά και υπαρξιακές ουρές η πανδημία», εξηγεί στο liberal.gr ο Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας πως όταν ο άνθρωπος φοβάται ότι δεν μπορεί να προγραμματίσει, διότι ίσως ξανάρθει κύμα πανδημίας ή διότι τελικά δεν είναι τόσο δυνατός όσο νόμιζε, αυτό θα του διαφοροποιήσει όλη τη συμπεριφορά. Και μέσα από τη διαφοροποίηση θα έρθει η αυξανόμενη βία.

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας εκτιμά ότι μετά την πανδημία «θα αυξηθούν τα εγκλήματα του παραλόγου με άσκηση βίας χωρίς κανέναν λόγο, το ασύμμετρο έγκλημα».

Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη

- Τα περιστατικά βίας για τη

  • Γιάννης Πανούσης: Θα ζήσουμε τη βία του παραλόγου μετά την πανδημία