• Ασφάλιση οικονομικών ζημιών της πανδημίας

    Ασφάλιση οικονομικών ζημιών της πανδημίας

    Οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου βρίσκονται στο μέσο μιας τεράστιας κρίσης και αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης των οικονομικών ζημιών της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών μιας επόμενης πανδημίας.Οι συνηθισμένες πρακτικές τής -εκ των υστέρων- χρηματοδότησης των ζημιών οδηγούν σε υπερβολική επιβάρυνση τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, στην αναβολή δημόσιων επενδύσεων και στη μετακύλιση του κόστους στις επόμενες γενιές μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων. Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες μπορούν να αποφευχθούν με τη χρησιμοποίηση του κατάλληλου ασφαλιστικού μηχανισμού, διότι έτσι δεν επιβαρύνονται ούτε οι φορολογούμενοι ούτε οι μελλοντικές γενιές.Και το ερώτημα είναι γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί Συνέχεια...
  • 1
  • 2
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Η σημερινή μας επιλογή

Νέα χρονιά, με το βλέμμα στο μέλλον


Αν ζητούσαν από πολίτες κάθε χώρας να περιγράψουν με μια λέξη τις προσδοκίες τους για το 2021, σίγουρα η λέξη αυτή θα ήταν «εμβόλιο». Ύστερα από μήνες προσπαθειών, η επιστήμη ξεκίνησε την παραγωγή της πιο αποτελεσματικής λύσης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι, η νέα χρονιά αναμένεται να είναι μια χρονιά που θα αγκαλιάσει τους ανθρώπους με αισιοδοξία και θα αναζωπυρώσει την ελπίδα στις καρδιές μας.

Η αυγή της νέας χρονιάς βρίσκει τη χώρα μας δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει μαζί της αυτή η δεκαετία. Την ώρα που σε κράτη του εξωτερικού η πολιτική σταθερότητα είναι ζητούμενο και τα εκτεταμένα ολικά lockdown διαδέχονται το ένα το άλλο, η Ελλάδα χάρη στις κινήσεις της Κυβέρνησης διανύει μια περίοδο επαναφοράς. Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει με σταθερά βήματα, η χώρα μας αποκτά ένα ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα αφήνοντας πίσω της την εποχή της γραφειοκρατίας, το κράτος στέκεται στο πλευρό των πολιτών, εδραιώνοντας την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα στοχεύοντας στην ανάπτυξη και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, με προσήλωση στο στόχο και ειλικρίνεια. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι έννοιες που η αντιπολίτευση έχει αφήσει στη λήθη –για την ακρίβεια, δεν τις χρησιμοποίησε ποτέ. Όσο η χώρα και οι άνθρωποί της έχουν ανάγκη την ενότητα και την ομόνοια, η αντιπολίτευση είναι εκείνη που επιλέγει το δρόμο της διχόνοιας και της διαίρεσης.

Επιστρατεύει τα παλιά κόλπα της λασπολογίας, του άκριτου μηδενισμού και της κριτικής για την κριτική, σπιλώνοντας υπολήψεις ανθρώπων, προσβάλλοντας χαρακτήρες ελπίζοντας πως έτσι θα καλύψουν την δική τους ανεπάρκεια. Ανακινώντας στερεότυπα, κάνοντας κρίσεις κατά «δικαίων και αδίκων», αναμοχλεύοντας το παρελθόν ανθρώπων, θέλησαν να «δολοφονήσουν» χαρακτήρες και να στρέψουν το δημόσιο διάλογο μακριά από εκείνα που δεν τους συμφέρουν, αφού δεν έχουν κανένα άλλο επιχείρημα πέρα από τις συκοφαντίες.

Τώρα όμως, είναι η στιγμή να δούμε τα στοιχήματα του μέλλοντος, αφήνοντας πίσω μας τη μικροπολιτική. Όλα όσα διακυβεύονται στο παρόν, είναι αυτά που θα καθορίσουν την πορεία μας τα επόμενα χρόνια. Είναι η στιγμή να φροντίσουμε για τα επόμενα βήματά μας, διασφαλίζοντας την υγεία όλων μας με εμπιστοσύνη στο σχεδιασμό της πολιτείας και τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Είναι η στιγμή για τα μεγάλα, τα επόμενα βήματα, που θα ανοίξουν το δρόμο στους νέους να αξιοποιήσουν τα εφόδια και τα ταλέντα τους, να δημιουργήσουν και να γίνουν σύγχρονα ορόσημα για την πατρίδα μας.

Είναι η ώρα για να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε το κοινό μας μέλλον. Και σε αυτή την προσπάθεια σύμμαχός μας είναι μια κυβέρνηση που στηρίζεται και σέβεται το παρελθόν και την ιστορία, αλλά δεσμεύεται για το αύριο. Οι σημερινές μας αποφάσεις, η πίστη στη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και πολιτών, η προσοχή και η ελπίδα, θα μας δώσουν την ώθηση να κάνουμε ένα άλμα προς την ελευθερία, την αξιοσύνη και την πρόοδο.

Η Συνέντευξη της Εβδομάδας


Το ξέσπασμα ωμής βίας με τον άγριο ξυλοδαρμό εργαζόμενου του μετρό στην Ομόνοια από δυο «αρνητές της μάσκας» προκάλεσε τον αποτροπιασμό, όμως ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από παρόμοια περιστατικά μετά από σχεδόν έναν χρόνο πανδημίας.

«Θα αφήσει πολλές κοινωνικές, αλλά και υπαρξιακές ουρές η πανδημία», εξηγεί στο liberal.gr ο Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας πως όταν ο άνθρωπος φοβάται ότι δεν μπορεί να προγραμματίσει, διότι ίσως ξανάρθει κύμα πανδημίας ή διότι τελικά δεν είναι τόσο δυνατός όσο νόμιζε, αυτό θα του διαφοροποιήσει όλη τη συμπεριφορά. Και μέσα από τη διαφοροποίηση θα έρθει η αυξανόμενη βία.

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας εκτιμά ότι μετά την πανδημία «θα αυξηθούν τα εγκλήματα του παραλόγου με άσκηση βίας χωρίς κανέναν λόγο, το ασύμμετρο έγκλημα».

Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη

- Τα περιστατικά βίας για τη

  • Γιάννης Πανούσης: Θα ζήσουμε τη βία του παραλόγου μετά την πανδημία